Başka Kübralar olmasın
Kabataş’ta gerçekleşen kazada şoför koltuğunda oturan Eyüp Er’in 72 saatin 60 saatini otobüs kullanarak geçirdiği ortaya çıkmıştı. Bayram tatili süresince yaşanan kazaların ardından, İETT yönetimi ve özel halk otobüsü şirketlerince...

Türkiye onu bundan 10 gün önce yaşanan İETT kazasında tanıdı. Otobüs yolda duran taksiye çarptı. Kübra kaldırımda yürürken taksinin altında kaldı, bacağını kaybetti. Ağabeyi Mevlüt Dere, kazalara karşı önlem istedi
Kübra henüz 19 yaşında. Akıl almaz bir kazada bacağını kaybetti. Ağabeyi ve kuzenleriyle İstanbul’da Adalar’a gidecekti. Kabataş’ta kaldırımda iskeleye doğru ilerlediği sırada İETT otobüsü yol kenarında duran taksiye çarptı. Kübra, taksinin altında kaldı. 1 Ağustos’ta yaşanan kazadan 1 hafta sonra Kübra’nın bacağı diz kapağından kesildi. Kübra halen Şişli Etfal Hastanesi’nde. Yaşadıklarına rağmen morali iyi. Annesi Emine Dere, “Çocuğumun hayalleri vardı. Otobüsler denetlenmeden, bakımı yapılmadan neden yola konuyor” sözleriyle isyanını dile getiriyor.
‘KİM DENETLİYOR’
Aydınlık’a konuşan ağabey Mevlüt Dere, “İhmal olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Söze devam ediyor, “Yargıya başvuracağız. Bu duruma sebep olan kişi ya da kuruluşların cezalandırılmasını umuyoruz. Bundan sonra başka Kübralar’ın başı yanmasın.”
İETT otobüslerinin yaptığı kazaların ardından yürüyen “denetimsizlik” tartışması ailenin de gündeminde. Mevlüt Dere, İETT otobüsleriyle ilgili denetimsizlik tartışmalarına da değiniyor. “Otobüsten kaynaklanıyorsa, bu otobüsler bu şekilde nasıl dışarı çıkabildi. Sorun şoförde ise bunları kim denetliyor. Bu kazanın suçluları ve neden olanlar her kimse cezalandırılmasını istiyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız. Benim kardeşim daha 19 yaşında, gencecik. İnsanlar parmağı kesilse tırnağı çıksa ne kadar acı çekiyorlar. Biz kardeşimizi bu yaşa getirene kadar başı ağrısa, karnı ağrısa hastaneye koştururduk. Şimdi ayağını kaybetti. Protez bacak takacaklar. Önlem alınması gerektiği apaçık.”
GÖSTERMELİK ÖNLEM
Kabataş’ta gerçekleşen kazada şoför koltuğunda oturan Eyüp Er’in 72 saatin 60 saatini otobüs kullanarak geçirdiği ortaya çıkmıştı. Bayram tatili süresince yaşanan kazaların ardından, İETT yönetimi ve özel halk otobüsü şirketlerince denetimlerin arttırılmasıyla ilgili bir dizi önlem alındığı basına duyuruldu. İETT çalışanları ise Aydınlık’a yaptıkları açıklamalarda “önlem alındı” denilerek tepkilerin yatıştırıldığı dile getirmişlerdi. Aydınlık’a konuşan eski İETT şoförü Ali Kel, “İETT’de de özelleştirmenin getirdiği emek sömürüsü var. Yeterli eleman ve otobüs yok. İzin gününde olanı bile çağırıp çalıştırıyorlar. 30 günlük yıllık izni 10’ar günlük parçalar halinde kullandırıyorlar. Kurumda 1 kişi 2-3 kişinin yapacağı işi yükleniyor” ifadelerini kullandı.
Aliye Ulusoy
İlgili Galeriler