Tahsin Durmuş yazdı: Mesleki Yeterlilik Belgesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır.

4 Nisan 2015 tarih ve 6645 sayılı kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca (ÇSGB) çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra, MYK Kanunu’nda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
ÇSGB’nın 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bakanlık tebliğinde yayımlanan 40 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 106 meslekte devam etmesi, sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır.
SINAV ÜCRETİ VE İŞSİZLİK FONU
Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri, Bakanlar Kurulu’nun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerekmektedir.
Yıllardır mevcut üretimlerde çalışanların sınav ve belgelendirme ücretlerinin işveren, yeni belgelendirilecek kişilerin ücretleri de devlet tarafından karşılanmalı, İşsizlik Sigortası Fonu amacına uygun olarak kullanılmalıdır.
KARŞILIKLI ÇIKARLARA DAYANAN İŞBİRLİĞİ
Üretim ve yatırımın en aza indiği, işsizliğin had safhada olduğu ülkemizde istihdam alanı bulamayan belgeli meslek sahiplerinin ne iş yapacağı da merak konusudur. Öncelikle planlı karma ekonomi ile “Üreten Türkiye”yi kurmalıyız.
MYK Belgelendirme sürecinde ÇSGB Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından, proje bazında VOC-TEST Merkezleri Hibe Programları uygulanmaktadır.
AB ve batı emperyalizmi uluslararası geçerli belgeye sahip olan meslek sahiplerini, değişik ülkelerde yaptıracağı lisanslı veya fason üretimlerde değerlendirecektir. Türkiyemizin ekonomik, politik ve siyasi ilişkilerinde olduğu gibi üretim ilişkilerinde de sömürüye değil, karşılıklı çıkarlara dayanan iş birliğini “Batı Asya Birliği” ülkeleri ile yapması gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi www.myk.gov.tr web sayfasından alınabilir.
İlgili Galeriler