Enflasyon Bakan’ı ters köşeye yatırdı
Tüketici enflasyonu Temmuz’da beklentileri aşarak yüzde 0.45 oldu. Böylece yıllık enflasyon yüzde 9.32’ye çıktı. Ekonomi Bakanı ise, ‘Temmuz ayında eksi enflasyonu görmeye başlayacağız’ demişti
Temmuz ayında...

Tüketici enflasyonu Temmuz’da beklentileri aşarak yüzde 0.45 oldu. Böylece yıllık enflasyon yüzde 9.32’ye çıktı. Ekonomi Bakanı ise, ‘Temmuz ayında eksi enflasyonu görmeye başlayacağız’ demişti
Temmuz ayında tüketici enflasyonu beklentileri aştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre Temmuz’da tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0.45 olarak kaydedildi. Piyasanın beklentisi ise yüzde 0.12-0.15 civarındaydı. Buna göre yıllık enflasyon da Temmuz’da yüzde 9.32 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon son dört aydır yüzde 9’un üzerinde seyretti. Aralık ayına göre, tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 6.18 olarak kaydedildi.
LOTO TAHMİNİ TUTMADI
Temmuz ayında oluşan enflasyon rakamı sadece piyasa analistlerini yanıltmadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve T.C. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’da ters köşe oldu. Hatırlanacağı üzere Bakan Zeybekçi Temmuz ayının başında yaptığı bir açıklamda “Fiyatların, maliyetlerin üzerindeki kur, ÖTV ve benzeri bazı ekstra vergilerden kaynaklanan maliyet artışlarının etkilerinin Haziran ayında biteceğini söylemiştik. Temmuz ayı itibarıyla da eksi enflasyonu görmeye başlayacağız” öngörüsünde bulunmuştu.
ÇEKİRDEK YÜKSEK
Erdem Başçı da Haziran ortasında yaptığı bir sunumda, “Enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağı tahmin ediliyor” demişti.
Temmuz ayında en yüksek artış yüzde 2.97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşirken, yıllık en yüksek artış da yüzde 13.74 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Mutfak enflasyonu olarak bilinen gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu yüzde 12.56 olarak kaydedildi.
Özel kapsamınlı TÜFE rakamlarına baktığımızda; çekirdek enflasyon olarak bilinen H (işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç) ve I (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç) endeksleri sırasıyla yüzde 10.39 ve 9.75 düzeyinde oluştu. Görüldüğü gibi çekirdek enflasyon yüksek seyrediyor. Çekirdek enflasyonun çift hanelerde dolanması enflasyon rakamlarının da ilerleyen dönemde yüzde 9’lar seviyesinde kalmaya devam edeceğinin göstergesi.
MERKEZİN FAİZ İNDİRİMİ RİSKE GİRDİ
Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Merkez Bankası’nın para politikasında hedefleme yaptığı enflasyon verisinin yine yükseliş göstermesinin, bir sonraki toplantıda Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda aceleci olmayabileceğine işaret ettiğini belirtti. Candır, ‘’H ve I endekslerinin artışına devam etmesi ve TCMB’nin geçtiğimiz aylardaki toplam 175 baz puan faiz indirimi sonrası bu toplantıda yüzde 8’in altına inilmeyebileceğini gösteriyor. Dolar tarafında, açıklanan veriler TL satışlarını artırırken, BIST 100’de bankacılık endeskinin faiz indirilmeme ihtimalinden gerildiğini görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Recep Erçin
İlgili Galeriler