En uzun hafta
Piyasalar bu hafta boyunca Moody's'in Türkiye'ye ilişkin not kararını bekledi. Döviz kurları ve Borsa buna ek olarak IŞİD'e olası operasyon ve Ukrayna gerginlikleri ile sarsıldı
Türkİye son iki gündür fırtınalı saatler...

Piyasalar bu hafta boyunca Moody's'in Türkiye'ye ilişkin not kararını bekledi. Döviz kurları ve Borsa buna ek olarak IŞİD'e olası operasyon ve Ukrayna gerginlikleri ile sarsıldı
Türkİye son iki gündür fırtınalı saatler yaşıyor. Piyasalardaki fırtına ise hafta boyunca sürdü. Geçen hafta jeopolitik gerginlikler yüzünden tırmanışa geçen piyasa faizleri Pazartesi günü yüzde 9.38'e kadar yükseldi.
Hafta boyunca piyasa oyuncularının beklediği karar ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'ye ilişkin açıklayacağı kredi notuydu.
SERT İNİŞ VE ÇIKIŞLAR
Temmuz ayı enflasyon rakamının beklentinin üzerinde (yüzde 9.32) gerçekleşmesi ve Ekonomi Bakanı'nın Moody's'in açıklayacağı nota ilişkin olumsuz açıklamalar yapması sonrası Ukrayna'daki jeopolitik gerginliğin etkisiyle piyasalar sarsıldı.
Dolar kuru Çarşamba günü 2.17 TL'yi aşarken, Borsa endeksi yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Faiz oranları da yüzde 9.50'nin üzerine çıktı.
Önceki gün de Bank Asya'ya ilgili tartışmaların hükümet kanadında yarattığı çatlak konuşulurken dolar kuru, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'a müdahale izni vermesinin ardından gece saatlerinde 2.18 TL'yi aştı. Faizler de yüzde 9.68'e kadar yükseldi.
KARAR ÖNCESİ SAKİN
Dün tüm gün boyunca Irak'taki IŞİD teröristlerine yönelik bir operasyon olasılığı ile Moody's'in vereceği karara odaklanan piyasalarda oluşan rakamlar kararsız bir tablo çizdi. Sabah saatlerinde 78 bin puanın altına gerileyen Borsa İstanbul endeksi öğleden sonra toparlanarak 79 bin puanın üzerine çıktı. Dolar kuru da 2.16 TL seviyelerine doğru gerilerken, piyasa faizi yüzde 9.33 civarında seyretti.
NİSAN'DA NEGATİF'E ÇEVİRDİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin negatif değerlendirme beklediğini açıklamasına karşın, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Hazine'ye Moody's'ten negatif bir karar geleceğiyle ilgili herhangi bir işaretin gelmediğini söylemişti.
Hatırlanacağı üzere Moody's, 11 Nisan'da Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmişti. Söz konusu kararda, Türkiye'nin dış finansman pozisyonu üzerindeki baskının artmasını ve zayıflayan büyüme beklentilerini gösteren kuruluş, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu da sabit bırakmıştı.
IŞİD UYARISI
Türkiye'nin kredi notunu 16 Mayıs 2013'ten bu yana ''yatırım yapılabilir'' seviyede tutan Moody's, 4 Haziran'da ise 11 Türk bankasının (Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası) kredi notunu düşürmüştü.
Haziran sonunda da Irak'ta yaşanan IŞİD terörüne dikkat çeken kuruluş, gerginliğin Türkiye'nin cari işlemler açığı üzerinde baskı yarattığına, ekonomik büyümeyi baltaladığına ve enflasyonist baskıları artırdığına işaret etmişti.
Recep Erçin
İlgili Galeriler