Çocuklar, fındık bahçesi yerine okula gidiyor
Fındık toplamak için her yıl Karadeniz’e gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına, Ordu Valiliği ve Türkiye İş Kurumu’nun ortaklaşa yürüttüğü “Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi” kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Fındık toplamak için Karadeniz’e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliğince Uzun İsa ve Efirli mahallelerinde oluşturulan çadır kentlere yerleşti. Geçici işçi aileleri kendilerine tahsis edilen alanlara konuşlanırken, beraberlerindeki çocukların eğitimlerine çadır kentlerde inşa edilen okullarda başlandı.
İngilizce Öğretmeni Cem Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisiyle 6 öğretmenin işçi çocuklarına eğitim vermek için görevlendirildiğini belirtti.
7 SAAT EĞİTİM
Gündoğdu, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 5 ve 14 yaş arası çocuklara başta temel hijyen bilgilerini anlatacağız. Aynı zamanda okuma ve yazma becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunacağız. Sabah 09.00’da başlayan eğitimlerimiz 16.00’ya kadar sürüyor. Etkinliklerimiz sosyal alanlarda da sürecek” dedi. Amaçlarının bu çocukları, bahçeye gitmeden eksik kaldıkları konularda eğitebilmek olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Gün içinde matematik, fen bilgisi, İngilizce ve Türkçe gibi dersleri çocuklara anlatıyoruz. Şu anda öğrenci sayımız 100’ün üzerinde. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.
EYLÜL’E KADAR AÇIK
Bu projeyle çocuk işçiliğinin önüne geçmeyi başardıklarını dile getiren Gündoğdu, işlerinin çok zor olduğunu ancak başarmak adına her türlü fedakarlığı gösterdiklerini söyledi. Derslerin yanı sıra çocuklara satranç ve halk müziği gibi eğitimlerin de verildiğinin altını çizen Gündoğdu, “Okula gelen her öğrencimiz bundan çok memnun” ifadesini kullandı. Gündoğdu, okulun ağustos ayı sonuna kadar açık kalacağını, işçilerin bölgeden ayrılmasıyla eğitim ve öğretimin sona ereceğini sözlerine ekledi.
İlgili Galeriler